Nee, zeggen Joachim Oude Vrielink ofm en Melle Punter in deze video.
Joachim Oude Vrielink is minderbroeder franciscaan en was tien jaar werkzaam als onderzoeksanalist. “Ik heb meegewerkt aan baanbrekend kankeronderzoek met moleculaire biologische technieken”, vertelt hij. “Ik kan me nog herinneren dat mijn stagebegeleider zei: ik hoop voor je dat je niet religieus bent, want hier zie je de evolutie aan het werk. Dat suggereert dat religie en evolutie elkaars tegenpool zijn en niet naast elkaar kunnen bestaan. Maar dat is niet het geval.”
Melle Punter is seminarist voor het bisdom Haarlem-Amsterdam. Hij was onderzoeker in opleiding binnen de theoretische natuurkunde en deed onderzoek naar hydrogels. “De materialistische benadering van wetenschap heeft een indrukwekkende hoeveelheid kennis gegeven”, vertelt hij, “maar daaruit kan niet worden geconcludeerd dat deze dus de enige bron van waarheden is over de realiteit. En dus is er ook ruimte voor geloof.”
“Als mensen in de wetenschap werken en ze denken dat er geen ruimte is voor geloof, dan zou ik zeggen: laat je daar niet door tegenhouden”, zegt Melle. “Zeker als je zelf een verlangen voelt of denkt dat God je op een bepaalde manier aanspreekt, zou ik zeggen: onderzoek dat.”
Denk je na over het priesterschap, het diaconaat of een leven als religieus? Kijk voor contactgegevens op roepingenzondag.nl
Bekijk ook de andere afleveringen. Abonneer je op de playlist. Vragen die in deze videoserie worden beantwoord zijn onder meer: Waarom bidden we voor roepingen? Waar kun je terecht als je nadenkt over een roeping tot het priesterschap, diaconaat of religieuze leven? Wat betekenen synodaliteit en de missionaire Kerk voor de opleiding van priesters en diakens?
