silhouette of kneeling man

Misintenties

Wat is een misintentie?

Tijdens de Eucharistieviering in de kerk bidt de priester voor algemene ‘intenties’. De priester heeft daarnaast de mogelijkheid te bidden voor specifieke en persoonlijke intenties die gelovigen hem hebben toevertrouwd: de misintenties. Het gaat dan vaak om gebed voor een overledene, een zieke of voor persoonlijke kwesties – zoals hulp bij een moeilijke zaak, voor een vriend in problemen, of simpelweg uit dankbaarheid voor iets. Je kunt zelf aan de parochie een misintentie doorgeven als je wilt dat in de Eucharistie voor iets of iemand wordt gebeden. De gebedsintenties worden tijdens de viering vermeld bij de voorbeden. De priester neemt deze specifieke intenties op in het grote gebed van de Eucharistie. Niet alleen de priester bidt voor deze misintenties: de hele gemeenschap doet dat.

Waar vind ik een overzicht van de misintenties bij vieringen in onze parochie?

Dat overzicht staat hieronder – geordend per locatie. Elke week worden de misintenties bijgewerkt, waarbij ook de datum wordt gemeld van de viering waarbij de misintenties worden uitgesproken.

Hoe geef ik een misintentie op?

Dat kan via het formulier onderaan deze pagina. Het is een gebruik om daarbij een bepaald bedrag te geven (het zogeheten ‘stipendium’). Uiteraard betekent dit niet dat je Gods barmhartigheid of het offer van Christus kunt kopen. In Nederland gaat het geld van de intenties naar de parochie, die daarvan de priester betaalt, het kerkgebouw onderhoudt, verwarmt, enz.

Sinds het begin van de Kerk hebben de gelovigen deelgenomen aan de Eucharistie door ook materiële offers te doen. Ze deden dat in natura (door brood, wijn, kledij, melk te doneren) of door geld te geven om de kosten van de cultus te dekken. Er is dus een heel oude traditie die getuigt van het feit dat de priester moet kunnen leven van wat de mensen aan God offeren. Een materiële zorg moet mensen echter nooit verhinderen om hun misintenties door te geven. Als u hierover nog vragen heeft: mail ons.

(Bronnen voor deze tekst: link + link.)

Misintenties per gemeenschap

Misintenties Twello

Zondag 23 juni 2024 om 09:00 uur: Johanna Hendrika Pol; Antonia Lobbert; Fam. de Bie-Miedendorp; Freddy Scholten Senior; Fam. Biesterbos-Zuethof; Chris Hale; Ouders Elders-Meulenbroek; Bernardus Johannes Weijn en Wilhelmina Aleida Maria Weijn-Schoenaker; Fam. Ruigrok-van der Ploeg; Robbie Pieter Christian Leerkes; Ben Hurenkamp;


Misintenties Apeldoorn

Zaterdag 22 juni (16:30 uur) en zondag 23 juni (11:00 uur) 2024: Wij bidden voor onze overledenen die wij met name willen noemen: Nelly Bink – Overdijk; Marietje Freriks – Tilleman; Christian Anfrie; Jean le Maire. Wij bidden voor onze parochiaan die de afgelopen week is overleden: Henny Schildkamp – Merlijn.


Misintenties Vaassen

Zaterdag 22 juni 2024 om 18:30 uur: Jan Bourgonje, Anton en Annie Mossink-Mulder en Dennis Lamidi, Bertus Weultjes, Jan Strunk, Huub Paulissen, Voor Charlotta Koumans en Mark van der Woude die gaan trouwen, Bets Mulder-Koolman.


Misintenties Loenen-Eerbeek


Via onderstaand formulier kunt u een misintentie opgeven:

Ga naar de inhoud