man in gray suit and woman in white wedding dress

Huwelijk

Het huwelijk is een feestelijke viering waarin man en vrouw elkaar, en de kinderen die zij misschien zullen krijgen, liefde, zorgzaamheid en trouw voor het leven beloven. Voor de kerk wordt in het ja-woord dat mensen in de huwelijksviering naar elkaar toe uitspreken Gods liefde zichtbaar. Daarom is het verbond dat man en vrouw met elkaar sluiten een sacrament. De priester of diaken, die namens de kerk aanwezig is, bevestigt de huwelijkssluiting en spreekt een zegen over het bruidspaar uit.

Aanmelding

Veel aanstaande echtparen weten ruim te voren wanneer zij trouwen. Restaurants, de trouwlocatie etc. worden soms een jaar te voren gereserveerd. De huwelijkssluiting in de rooms-katholieke kerk kent een eigen regelgeving met bijbehorende formaliteiten. Daarom is het van belang zeer tijdig (minimaal 6 maanden tevoren) contact op te nemen met de parochie en de datum voor het kerkelijk huwelijk in overleg vast te stellen. U kunt zich melden bij het secretariaat. Uw gegevens en de gewenste huwelijksdatum worden genoteerd en doorgegeven aan het pastoraal team. Eén van de pastores neemt daarna op korte termijn contact met u op om de wensen en mogelijkheden te bespreken.

Ook als u vragen hebt over het kerkelijk huwelijk of als u nog niet zeker weet of trouwen in de kerk iets voor u is, is een gesprek met één van de pastores mogelijk.

Voorbereiding

De voorbereiding van het kerkelijk huwelijk vraagt tijd en aandacht, en is in onze parochie maatwerk. Ieder bruidspaar wordt immers gevormd door twee unieke personen met een eigen levensgeschiedenis. Voor het eigene van elk bruidspaar, en voor wat het huwelijk gelovig gezien betekent, hebben wij aandacht. Wij nemen de tijd om met het paar tot een persoonlijke en waardevolle viering te komen. De voorbereiding gebeurt in een aantal persoonlijke gesprekken met de pastor. Afspraken hiervoor worden in onderling overleg gemaakt. Voor het samenstellen van een liturgieboekje voor de huwelijksviering stelt de pastor het bruidspaar digitaal materiaal ter beschikking.

Meer informatie bekijk daarvoor “bewust katholiek ‘over Huwelijk

Ga naar de inhoud