Wereld jongeren dagen

De Wereldjongerendagen (WJD) is het grootste jongeren-event ter wereld en één van de grootste internationale evenementen van de Katholieke kerk. Om de twee à drie jaar komen honderdduizenden – soms wel miljoenen! – jongeren vanuit alle continenten bijeen, om het katholieke geloof te vieren.

Hoe het begon

De Wereldjongerendagen vonden voor de allereerste keer plaats in 1984, in Vaticaanstad, Rome, op initiatief van de heilige paus Johannes Paulus de 2e. Sindsdien is het gestaag uitgegroeid tot wat het vandaag de dag is: het grootste jongeren-event ter wereld. Lees hier meer over het ontstaan en de geschiedenis van de WJD.  Klik hier voor een overzicht van alle WJD’s tot nu toe.

De paus

Ook de paus komt naar de Wereldjongerendagen; je zult hem zien op meerdere momenten tijdens het internationale programma. Zijn aankomst is altijd een echt hoogtepunt! Ook is de paus aanwezig bij de avondwake in de open lucht en gaat hij voor bij de grote slotmis, de volgende ochtend. Hij spreekt de jongeren dan toe en moedigt hen aan om een stap in het katholieke geloof te zetten en, ‘opgeladen’ met de (geloofs)ervaring van de WJD, terug te gaan naar het leven in de wereld, om daar getuigenis af te leggen van Christus.

Thema

Elke WJD heeft een thema. Voor Lissabon 2023 zal dat zijn: ‘Maria stond op en ging met spoed’ (Lucas 1,39). De paus schrijft hierover in zijn brief aan de jongeren van de wereld, geschreven in het licht van de WJD 2023. De Nederlandse bisschoppen zullen aandacht besteden aan het thema tijdens hun catecheses in Lissabon. Lees hier meer over het thema van de WJD 2023.

Days in the Diocese

De WJD wordt vaak voorafgegaan door de Days in the Diocese. Dit zijn dagen in aanloop naar de Wereldjongerendagen, waarop je te gast bent in één van de bisdommen van het gastland van de WJD. Tijdens allerlei activiteiten, aangeboden door dat bisdom, leer je de cultuur van het land beter kennen. Informeer bij jouw bisdom of de Days in the Diocese deel uitmaakt van hun reis.

Aanmelding

Houd deze website in de gaten voor informatie over aanmelding voor de WJD Lissabon. Zodra daarover meer bekend is zal dit hier direct te vinden zijn – en op de website van bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim.
Aarzel ook niet om te informeren bij jouw bisdom.

Alvast in de stemming komen..?! Bekijk hieronder de officiële promofilm:

Naar de inhoud springen