In het onlangs verschenen maartnummer van bisdomblad ‘Op Tocht’ figureert een flink aantal bedevaarten, namelijk die naar Banneux, Renkum, Echternach en IJsselstein (Onze Lieve Vrouw van Eiteren Hulp in nood). Ook is er relieken-nieuws: niet alleen over de schedel-reliek van de H. Thomas van Aquino die naar de Lage Landen komt (in het Aartsbisdom Utrecht kan de reliek worden vereerd in Zwolle en Utrecht), ook schrijft Pia Verhoeven over een eerbiedwaardig reliek in Boerhaar.
In de sacristie van de Willibrorduskerk te Boerhaar (H. Lebuinusparochie) hangt namelijk een eikenhouten kastje met relieken: van de HH. Willibrordus en Bonifatius, maar het grootste reliek, gevat in een eenvoudige ronde reliekhouder, betreft een schedelreliek van de heilige Radboud, bisschop van Utrecht en tegenwoordig vooral bekend als naamgever van de Radboud Universiteit te Nijmegen. “Dit belangrijke reliek genoot eeuwenlang een grote verering in de middeleeuwse Lebuinuskerk te Deventer,” zo schrijft Verhoeven, “maar hoe is dit eerbiedwaardige reliek in de kerk van Boerhaar gekomen?” Dat blijk een route te zijn die onder meer via het Duitse Münster is gelopen, zo laat Verhoeven zien.
Hub Crijns gaat in een uitgebreide bijdrage in op Alphons Ariëns als catecheet, apostel, predikant en leraar. Ariëns (1860-1928) staat vooral bekend als de oprichter van de katholieke arbeidersbeweging, stichter van de katholieke matigheidsbeweging Sobriëtas, en bevorderaar van de katholieke vrouwenbeweging. Crijns: “Weinigen beseffen dat zijn eigenlijke kracht lag bij het vormingswerk, onderwijzen, leren, preken, verkondigen van het geloof en daarmee van de emancipatie van de katholieken – in het bijzonder van arbeiders, vrouwen en jongeren.” De auteur laat onder meer zien welke methoden Ariëns gebruikte om zijn onderwijzen van het volk vorm te geven.
Ook in dit nummer: een bijdrage van diocesaan diaconaal werker Tom van Vilsteren over gehoorzaamheid als teken van hoop. Daarin schrijft hij onder meer: “Herdenkingsrituelen waar het gebed deel van uitmaakt, dragen bij aan het versterken van het vertrouwen van mensen in de toekomst. Zij bevorderen de universele liefde tussen mensen. Als teken van hoop gaan zij voorbij aan alles waardoor mensen van elkaar verwijderd raken en wat hen verdeelt. Mensen vormen ten diepste met elkaar een samenleving die geroepen is om naar menselijke maatstaven met elkaar om te gaan. De samenleving moet eraan worden herinnerd dat zij zich moet blijven richten op een toekomst van vrijheid, verscheidenheid, gerechtigheid, rechtvaardigheid en vrede. Dat zijn wij verplicht aan al degenen die het leven hebben gelaten en hen die lijden onder oorlog, onderdrukking en ontheemding.”
Dit nummer van ‘Op Tocht’ besteedt ook aandacht aan de expositie ‘Tussen hemel en oorlog’ in Museum Catharijneconvent in Utrecht. In plaats van zijn column is in dit nummer de Vastenboodschap van kardinaal Eijk opgenomen.
Lees de Vastenboodschap van kardinaal Eijk
Bestel dit nummer of neem een abonnement op ‘Op Tocht’