Hoe kunnen we bijdragen aan transformatie, geïnspireerd door Franciscus?

27 februari 2025
View this email in your browser

“Er is vervreemding zichtbaar in de wereld op heel veel gebieden; mensen lijken steeds verder van zichzelf, anderen en de aarde verwijderd te raken”, zegt geestelijk verzorger Francisca Postma. De relatie tussen mens en aarde staat onder druk.

Hoe kunnen we bijdragen aan transformatie, geïnspireerd door Franciscus, in plaats van ons machteloos te voelen? Dat is één van de vragen waar aandacht aan wordt geschonken op de studiedag over het Zonnelied, op 15 maart in Den Bosch. De studiedag wordt dit jaar ook gehouden in Haarlem (17 mei), Enschede (18 oktober) en Munstergeleen (22 november).

Tijdens deze studiedag verdiepen we ons via verschillende lezingen en workshops in het Zonnelied. Het Zonnelied is van grote waarde voor iedereen die zich door de franciscaanse spiritualiteit wil laten inspireren én voor iedereen die zich begaan voelt met de aarde en de aantasting van onze leefomgeving.
Bekijk het volledige programma
Over het Zonnelied

800 jaar geleden lag Franciscus ziek en in hevige pijn in een uit stromatten opgetrokken celletje, omgeven door donkerte en muizen die hem het slapen en bidden onmogelijk maakten. 

In deze donkere periode in zijn leven schreef hij het Zonnelied, de Lofzang van de Schepselen, waarin Franciscus’ diepe geloof in God en zijn grote bewondering voor de schoonheid van de schepping samenkomen. Alles wat Franciscus waarnam, zag hij als voortkomend uit de hand van de Schepper: de mens, de dieren, de bomen en planten, de natuurverschijnselen en zelfs de dood. Daarom zag Franciscus alle schepselen als gelijkwaardig aan elkaar, als zijn broers en zussen.

Lees het Zonnelied hier.

Andere berichten

Ga naar de inhoud