brown and red labeled box

Het Nederlands Gregoriaans Festival

11 juni 2023, 20:00 uur

9 tot en met 11 juni 2023 Den Bosch

Een heel weekend genieten van alles wat het gregoriaans te bieden heeft. In cursussen, symposium, meezing-activiteiten, masterclass op het orgel, theatervoorstellingen en natuurlijk concerten door nationale en internationale gezelschappen.

Programma-overzicht

De vrijdag staat in het teken van leren en educatie. De deelnemers aan de driedaagse cursus voor gevorderde zangers onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo beginnen dan aan de muziek die voor het feest voor Corpus Christi is geschreven. Zowel oude misgezangen als later gecomponeerde gezangen zullen daar klinken.

Het symposium dat ook die dag wordt gehouden buigt zich over de vraag: Is gregoriaans nou eeuwigdurend of tijdgebonden? Sprekers van de dag zijn dr. Rens Tienstra, dr. Franco Ackermans en prof. dr. Marco Mostert.

Middelbare scholieren uit de regio’s Den Bosch en Breda krijgen een rondleiding door het Noordbrabants Museum, bezoeken de broederschapskapel in de Sint Jan en het Zwanenbroedershuis en gaan vervolgens met Grego-Rap en Grego-gaga aan de slag in workshops in het Stadsklooster San Damiano en de Sint Cathrien.

In de avond is het openingsconcert door de prachtige stemmen van vrouwenensemble Discantus uit Parijs.

De zaterdag is onze “officiedag”. Vanaf 05.15 klinken de getijdengebeden in de Sint Jan en in de kerk van San Damiano. In de ochtend verzorgt Marcel Verheggen een masterclass op het Vollebregt orgel in de Sint Cathrien. In de middag kan iedereen zelf meezingen, bij de Grote Kring bijeenkomst of bij de Sing In onder leiding van Ad Vesperas. Na de broederschapsmaaltijd in de Grote Kerk is het tijd voor maar liefst 2 concerten: Voces Caelestes en cellist Wilma Pistorius verzorgen de Completen waarbij naast het gregoriaans ook het Requiem voor Cello Solo van Peter Sculthorpe klinkt. Vervolgens wordt tijdens het nachtofficie de film Into great silence vertoond, waarbij het Bossche ensemble Capella Pratensis met gregoriaans en vroege meerstemmige zang de beelden zal ondersteunen.

Op zondag staat de ochtend in het teken van Sacramentsdag en zijn er op verschillende plekken vieringen. Om 14.00 uur is de theatervoorstelling Missa Homo Sacer van Timo Tembuyser te bekijken in de Sint Cathrien. Om 15.00 uur speelt meesterverteller Eric Borrias in de Bouwloods voor kinderen van 8 tm 11 jaar. Het slotconcert wordt verzorgd door het Vlaamse Psallentes.

Voor meer informatie zie: Home – Nederlands Gregoriaans Festival

Ga naar de inhoud