Verdiepingsdag ‘Franciscus als… arme’ – Amsterdam

25 oktober 2024

Franciscus als…

Wie Franciscus was, is een té belangrijke vraag om met een enkel antwoord te bederven. Maar we kunnen die vraag wel op verschillende manieren benaderen, als een diamant die je draaiend bekijkt. Franciscus liet zich kennen in zijn ontmoeting met anderen, maar bleef – ook voor zichzelf – altijd een mysterie.

Deze verdiepingsdag over Franciscus als arme is onderdeel van de cursus franciscaanse spiritualiteit ‘Franciscus als…’ die loopt van 5 oktober 2024 tot 5 april 2025. De afzonderlijke cursusdagen zijn als losse verdiepingsdagen te volgen.

Franciscus als arme

Wij zijn allemaal arm, zo arm als een baby. Daar schamen wij ons voor, dus omkleden we ons met bezit, privileges en verzekeringen. Maar Franciscus erkende zijn eigen armoede, en zag af van al deze beschermende pantsers. Daarom kon het zomaar zijn dat hij in de melaatse een broeder herkende, en Christus. En daarom kon hij zó geraakt worden door Christus, dat hij Zijn kruiswonden voelde en als stigmata meedroeg in zijn lijf.

Docent: Willem Marie Speelman ofs.

Willem Marie Speelman is hoogleraar franciscaanse spiritualiteit en schreef veel over lichamelijke spiritualiteit.

Voor wie?

De verdiepingsdagen zijn voor iedereen die zoekt naar een verdieping van kennis over het leven van Franciscus of een verdieping van de persoonlijke of professionele spiritualiteitsbeleving. Maar ook voor pelgrims die naar Assisi of Rome gaan lopen is het zeer de moeite waard deze dagen bij te wonen. Het instapniveau is laag en er kan zonder voorkennis deelgenomen worden. Volg je de volledige cursus? Dan heb je aan het einde van de cursus een duidelijk beeld van het leven van Franciscus (en in mindere mate van het leven van Clara).

Programma

Na een inhoudelijke lezing van de docent in de ochtend, is er wat vrije tijd om de zelf meegebrachte lunch te nuttigen. In de middag luisteren we naar een verhaal uit de praktijk. Hoe wordt het vanmorgen vertelde in de praktijk beleefd? Verder wordt in de middag aan de slag gegaan met een verwerkingsopdracht of teksten én is er ruimte voor gesprek.

09.30 uur: inloop
10.00 uur: lezing met pauze
12.30 uur: lunch
13.30 uur: verhaal uit de praktijk
14.15 uur: pauze
14.30 uur: verwerkingsopdracht
15.30 uur: gesprek
16.30 uur: afronding en huiswaarts

Praktische informatie

Kosten

€ 55,- per dag.*

*Leden van de Franciscaanse Beweging krijgen 15% korting en betalen € 46,25.
*Deelname voor mensen met een krappe beurs kan via het Rietfonds van de Franciscaanse Beweging. Zij betalen € 35,-.

Locatie

De verdiepingsdagen vinden plaats in de Dominicuskerk in Amsterdam, Spuistraat 12A 1012 TS Amsterdam.

Meer informatie

Meer informatie is te verkrijgen via info@franciscaansebeweging.nl of 073-6131340.

Aanmelden

Klik hier.

Bron: https://franciscaansebeweging.nl/activiteiten/verdiepingsdag-franciscus-als-arme-amsterdam

Andere berichten

Ga naar de inhoud