Weblog Internationale ontmoeting parochiepriesters 2024

1 mei 2024

Parochiepriesters uit de hele wereld praten deze week (28 april – 2 mei) in Rome over het synodale proces. Hun ontmoeting is bedoeld als voorbereiding op de tweede bisschoppensynode over dit thema in oktober. Algemeen-gedelegeerde en voormalig pastoor van Geleen Harry Quaedvlieg vertegenwoordigt Nederland op deze ontmoeting. Hij houdt een weblog bij van deze synodale ontmoeting.

 

Maandag 29 april: Verandering van mindset

Vandaag de eerste dag. Om 8 uur begint de werkdag! De zaal is ingedeeld in grote tafels met elk plaats voor ongeveer twaalf personen. Van tevoren is de groepsindeling bepaald vanwege de talen: Spaans, Frans, Engels en Italiaans. Tot mijn verbazing blijk ik toch in een Italiaanse groep te zijn ingedeeld, ofschoon ik Engels had opgegeven. Laten we het maar houden op voorzienigheid. Je weet nooit waar het voor bedoeld is.

Lees verder >>>

 

Zondagavond 28 april: De genade van ontmoetingen

Het is goed begonnen. Nou ja, het vliegtuig heeft wat vertraging, maar aangekomen in Rome is het goed geregeld. Op de parkeerplaats van het Vaticaan staat het busje keurig te wachten, wordt mijn naam genoteerd en vindt al de eerste uitwisseling plaats. Je merkt al meteen wat de genade is van ontmoeting. In hetzelfde vliegtuig heeft ook een pastoor uit het Keulse bisdom gezeten en een andere uit Münster. Met die van Münster raak ik in een aardig kennismakingsgesprek. Hij is pastoor van Bocholt. Maar ook een van de facilitatoren spreek ik. Een Franse zuster die ook al meegewerkt heeft aan de synode in oktober. Een prachtige ervaring, waarvoor zij haar normale werk als dokter toch graag onderbreekt. Ze vindt het een genade om dat kwetsbare proces van een synodale kerk voor haar ogen te zien ontwikkelen.

Lees verder >>>

Volg de komende dagen de weblog op : Bisdom Roermond | Nieuws en wetenswaardigheden uit het bisdom Roermond (bisdom-roermond.nl)

Synode

Lees meer over de internationale ontmoeting voor parochiepriesters op de website van de synode

Bron: www.bisdom-roermond.nl

Andere berichten

Ga naar de inhoud