‘Tijd tussen synodesessies is als zwangerschap’

27 oktober 2023

Rome, 23 oktober 2023 – Aanstaande zondag eindigt de eerste sessie van de Zestiende Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode. De tweede sessie vindt volgend jaar oktober plaats. De Britse dominicaan Timothy Radcliffe zei vanochtend dat de periode tussen de twee sessies “de meest vruchtbare tijd” van de ‘Synode over Synodaliteit’ zal zijn. Het wordt een periode van “actief wachten”, aldus pater Radcliffe, een van de spirituele adviseurs van de synodeassemblee. In zijn toespraak tot de ongeveer 350 deelnemers vergeleek hij de maanden van wachten met “een zwangerschap”.

”Over een paar dagen gaan we voor elf maanden naar huis”, sprak de voormalige magister-generaal van de Orde der Predikers. “Wij, mijn broeders en zusters, zijn zwanger van nieuw leven.”

Radcliffe waarschuwde de afgevaardigden niet negatief te spreken als ze terugkomen uit Rome, waarbij hij de brief van Paulus aan de Efeziërs citeerde: “Laat geen kwaadsprekerij uit uw mond komen” (Ef. 4,29).

Er is weinig bekend gemaakt over wat er tussen de twee synodevergaderingen zal plaatsvinden. Synodaal woordvoerder Paolo Ruffini heeft bevestigd dat de deelnemers van de huidige sessie ook aan de tweede sessie zullen deelnemen. Het algemeen secretariaat van de Bisschoppensynode heeft ook laten weten dat er een nieuw werkdocument (instrumentum laboris) voor de tweede sessie van deze assenblee zal worden geschreven, gedeeltelijk gebaseerd op het synthesedocument dat deze week zal worden gepubliceerd.

Pater Radcliffe merkte in zijn speech ook op dat het “voor veel mensen moeilijk zal zijn om te begrijpen wat we aan het doen zijn”.

“Als we thuiskomen, zullen de mensen vragen: ‘Heb je voor onze zaak gestreden? Heb je je verzet tegen die onverlichte andere mensen?’ We zullen diep moeten bidden om de verleiding te weerstaan om toe te geven aan een partijpolitieke manier van denken”, zei de 78-jarige Brit. “Dat zou betekenen dat we terugvallen in de steriele, kale taal van een groot deel van onze conflictueuze samenleving. Dat is niet de synodale manier. Het synodale proces is organisch en ecologisch in plaats van competitief. Het is meer het planten van een boom dan het winnen van een strijd.”

Radcliffe moedigde de afgevaardigden aan na te denken over hoe hun woorden “de tere plant kunnen voeden die de synode is” na het verlaten van deze vergadering. “Zullen we vruchtbare, hoopvolle woorden spreken, of woorden die destructief en cynisch zijn? Zullen onze woorden het gewas voeden of giftig zijn? Zullen we tuiniers van de toekomst zijn of gevangen in oude steriele conflicten? We kiezen allemaal.”

Naast Radcliffe was er ook een vrouwelijke religieuze die als spiritueel synodeassistent de vergadering toesprak: de 79-jarige Italiaanse benedictines Maria Grazia Angelini. Zij vertelde de synodedeelnemers in haar geestelijke overdenking aan het begin van de laatste week van de eerste sessie van deze synodeassemblee dat het een “maand van zaaien” is geweest. “Vandaag de dag – in een cultuur van streven naar suprematie, winst en ‘volgers’ of escapisme – is het geduldig zaaien van deze synode op zichzelf als een diep subversieve … en revolutionaire daad”, zei moeder Maria Grazia. “Zo lijkt de synode mij geroepen om een synthese-als-zaaien aan te durven, om een weg te openen naar een nieuwe vorm, de hervorming waar het leven zelf om vraagt.”

Bron: www.kro-ncrv.nl

Andere berichten

Ga naar de inhoud