Programma maatschappelijke spiritualiteit 2024

1 december 2023

Het nieuwe jaar staat inmiddels al weer bijna voor de deur. De ‘School voor Spiritualiteit’ is onderdeel van het Titus Brandsma Instituut en presenteert alvast haar programma voor 2024. Zien we u terug op een van onze activiteiten komend jaar?

Programma Maatschappelijke Spiritualiteit 2024

‘Op weg naar Duurzaamheidsspiritualiteit’

Wat gaat de school voor spiritualiteit doen in 2024?

In de duurzaamheidsdiscussie komen naast technologische of economische strategieën ook vaak spirituele waarden ter sprake ter bevordering van duurzaam gedrag. Ons programma over duurzaamheidsspiritualiteit gaat de omgekeerde weg: hoe kun je duurzaamheid gebruiken om het spirituele proces van mensen te verdiepen, oftewel: hoe wordt duurzaamheid spiritualiteit? Door samen vanuit de gedachte van duurzaamheid te reflecteren over vier thema’s – vreugde, verwondering, volharding en verwarring – onderzoeken we hoe een “duurzaam” spiritueel leven in de praktijk vorm kan krijgen.

Programma

Het programma bevat twee onderdelen:

Een reeks van vier lezingen “op weg naar duurzaamheidsspiritualiteit”. Deze zijn:

  1. Verwarring door Juliëtte van Deursen-Vreeburg (do 25 januari 2024, Stiltecentrum, Hoog Catharijne, Utrecht)
  2. Verwondering door Tjirk van der Ziel (do 29 februari 2024, Willibrordushuis, Oude Molstraat 35, Den Haag)
  3. Vreugde door Louke van Wensveen (do 14 maart 2024, TBM, Stijn Buysstraat 11, Nijmegen)
  4. Volharding door Thomas Quartier (do 25 april 2024, Radboud Universiteit, Erasmusgebouw, Nijmegen).
  5. Voorafgaand aan de lezingen verzorgen Edwin van der Zande en Krijn Pansters een korte inleiding op het thema in relatie tot duurzaamheid als spiritueel proces.
  1. Retraite-weekend te Mol-Postel (vrijdag 7 juni 15u – zondag 9 juni 2024 16u; Abdij van Postel, Mol)

Tijdens deze retraite gaan we verder aan de slag met het thema duurzaamheidsspiritualiteit. Aan de hand van presentaties, gesprekken en teksten gaan we op zoek naar de (mogelijke) betekenis van duurzaamheid voor het eigen spirituele proces en voor persoonlijk leiderschap. We leven mee in het ritme van de kloostergemeenschap. Naast verdiepingsactiviteiten is er uiteraard ook ruimte voor recreatie. Begeleiding door Edwin van der Zande en Krijn Pansters.

De lezingen vangen aan om 19.30.

U kunt de lezingen ook apart volgen. In dat geval is de toegangsprijs per lezing 15 euro p.p.

De kosten voor dit programma zijn 425 euro pp.

Aanmelden

Voor meer informatie: Edwin van der Zande, edwin.vanderzande@titusbrandsmainstituut.nl

Krijn Pansters, krijn.pansters@titusbrandsmainstituut.nl

 

 

Wat is de school voor spiritualiteit?

De School voor Spiritualiteit is er voor mensen (in organisaties) die hun eigen spiritualiteit en levensoriëntatie willen leren ontdekken, doorgronden en/of verdiepen.

Doel is het beschrijven, begrijpen en begeleiden van het spirituele proces. Verinnerlijken, bewust worden, taal geven en kritisch reflecteren op de persoonlijke levenshouding zijn aspecten van het spirituele proces. Ons uitgangspunt is dat dit proces niet losstaat van de maatschappelijke context waarin mensen actief zijn. Voor de begeleiding ontlenen we spirituele thema’s uit christelijke religieuze tradities en scholen van spiritualiteit, zoals die van de benedictijnen, cisterciënzers, kartuizers, franciscanen, karmelieten en moderne devoten.

De School voor Spiritualiteit biedt een dialogische ruimte, waarin een vruchtbare wisselwerking plaatsvindt tussen wijsheidsbronnen en persoonlijke ervaringen. Een ruimte waarin samenspraak en tegenspraak met de tradities de kern van het leerproces zijn.

Bron: www.ru.nl/titusbrandsmainstituut

Andere berichten

Ga naar de inhoud