Podcast Chant School: leer zingen in de file

11 april 2024

Onlangs ontdekte ik Floriani, een mannenkoor uit de VS. Zij hopen dat meer mensen herontdekken hoe mooi het is om sacrale liederen te zingen. Daar hebben ze een podcast voor gemaakt: de Chant School. Aangezien ik vaak auto rijd, heb ik de proef op de som genomen.

Laat ik eerst met de billen bloot: ik ben geen enthousiast zanger. Uit onzekerheid over mijn stem en toonvastheid, grotendeels. Maar tegelijk heb ik al langere tijd de wens om beter te leren zingen. En dan niet alleen onder de douche of tijdens het stofzuigen.

Zoekend naar verschillende versies van het Salve Regina stuitte ik op Spotify op de Chant School. Dat is een podcast waarin het koor Floriani je meeneemt, stap voor stap, om te leren zingen. De heren leggen iets uit over de achtergrond van een lied, hoe je het Latijn moet uitspreken en vervolgens gaan ze stap voor stap, woord voor woord, lettergreep voor lettergreep, door het hele lied heen. Zij zingen voor, ik zing na.

Dus tegenwoordig, als ik in de auto van Apeldoorn, Twello of elders naar huis rijd, oefen ik elke keer even het Salve Regina. Dat is een stuk fijner dan luisteren naar het nieuws. Zeker als er files zijn! Zingen is rustgevend, zeker in drukke dagen. Salve Regina, mater misericordiae rolt er nu een stuk ontspannener en overtuigder uit. In een stressvolle situatie – en die had ik deze week! – begin ik bijna vanzelf te zingen. Ongekend.

Kortom, een tip voor iedereen die in een druk leven van de ene naar de andere afspraak vliegt: de Chant School. Ze hebben al aardig wat podcasts met diverse liederen. Het brengt rust.

Remco van Mulligen, opbouwwerker

Andere berichten

Ga naar de inhoud