Pelgrims van hoop – Op weg met het kerkelijk jaar

24 maart 2024

Paus Franciscus heeft 2025 afgekondigd als Jubeljaar (Heilig Jaar) met als motto “Pelgrims van hoop”. Het is gebruikelijk om een voorbereidingsjaar te houden voorafgaand aan een jubeljaar. Op verzoek van de paus krijgt dit vorm als een jaar van gebed.

In een nieuwe videoreeks op www.katholiekleven.nl gaan de bisschoppen en hulpbisschoppen in gesprek over het thema hoop. Zij doen dat aan de hand van het kerkelijk jaar. Wat vieren we op de hoogfeesten? En waarom en hoe kunnen deze hoogfeesten ons tot hoopvolle mensen maken?

Elke bisschop zal daarbij de “Pelgrims van hoop kaars” aansteken en hierbij een gebedsintentie uitspreken. Op de kaars is het logo van het jubeljaar afgebeeld.

De videoreeks heeft als titel: “Pelgrims van hoop – Op weg met het kerkelijk jaar.” De eerste twee video’s verschijnen in maart. Hierin zijn Mgr. Van den Hout (bisdom Groningen-Leeuwarden) en Mgr. Mutsaerts (bisdom ’s-Hertogenbosch) te gast.

Dit zijn de onderwerpen uit de serie:

 1. Veertigdagentijd (14 februari-28 maart)
 2. Pasen (31 maart)
 3. Hemelvaart (9 mei)
 4. Pinksteren (19 mei)
 5. Sacramentsdag (2 juni)
 6. Petrus en Paulus (29 juli)
 7. Maria tenhemelopneming (15 augustus)
 8. Allerheiligen (1 november)
 9. Allerzielen (2 november)
 10. Advent (1 december)
 11. Kerstmis (24 december)

Gewoonlijk vinden jubeljaren om de 25 jaar plaats. Het meest recente gewone jubeljaar vond plaats in 2000. In 2016 was er een buitengewoon jubeljaar, het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Mgr. Mutsaerts, hulpbisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch, spreekt in de nieuwe serie over Pasen.

Bron: www.katholiekleven.nl

Andere berichten

Ga naar de inhoud