assorted flowers

Opnieuw Nederlandse bloemen op het Sint-Pietersplein in Rome met Pasen

4 april 2024

Op dinsdag 26 maart vertrok vanuit Nederland een transport met bloemen, bedoeld om het Sint-Pietersplein in Rome met Pasen op te sieren. De bloemen worden voor vertrek in de Keukenhof te Lisse gezegend door mgr. J. van den Hende, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en bisschop van Rotterdam.

Het is inmiddels een meer dan goed gebruik dat er met Pasen, tijdens de Heilige Mis gevierd door de Paus, allerhande kleurrijke bloemdecoraties het Sint-Pietersplein van het Vaticaan, opsieren. Deze traditie is ontstaan na de bloemversiering van het plein door Nederlandse bloemisten voor de zaligverklaring van Titus Brandsma in 1985 en staat inmiddels symbool voor de goede band tussen het Vaticaan en Nederland.

Ook dit jaar wordt met grote hoeveelheden Nederlandse bloemen het plein versierd. Onder de leiding van Piet van der Burg – hoofdarrangeur van het project, afkomstig uit Berkel en Rodenrijs – zijn bloembollenkwekers, snijbloemkwekers en telersgroepen al maanden drukdoende om de Nederlandse bloemenpracht in het Vaticaan te realiseren. De financiële steun van een aantal belangrijke sponsoren maakt het mede mogelijk om alle bloemen, alsook de groep vrijwilligers die het in Rome allemaal gestalte gaan geven, naar Rome te brengen.

Organisatie

Transportbedrijf Van der Slot uit Noordwijkerhout – vanaf het allereerste begin in 1986 bij deze bloementraditie met Pasen betrokken – zorgt er ook dit jaar voor dat alle bloemen en andere materialen hun plaats van bestemming in het Vaticaan bereiken. Nadat de bloemen zijn gezegend, gaat het transport door naar Rome. Mgr. Van den Hende, verricht voorafgaand om 11:30 uur de zegening. Vanaf 11:00 uur die ochtend staan de poorten van Keukenhof open voor iedereen die bij deze zegening aanwezig wil zijn.

In Rome zal hoofdarrangeur Piet van der Burg, ondersteund door een team van vrijwilligers, de bloemversiering in goede banen leiden. Op Eerste Paasdag, zondag 31 maart 2024, worden de Nederlandse bloemen officieel aangeboden aan Paus Franciscus, door de Friezenkerk – de Nederlandse Rooms-Katholieke parochie in Rome, waar Antoine Bodar de rector is. “Het Hoogfeest van Pasen, het feest van de Verrijzenis, staat telkens weer voor een nieuw begin, nieuwe hoop, nieuw leven,” aldus Bodar.

Bloemenpracht

Het bloemdecor siert ruim 170 vierkante meter van het Sint-Pietersplein met tientallen arrangementen rondom het hoofdaltaar, op de trappen en op het balkon – van waar Paus Franciscus de pauselijke zegen “Urbi et Orbi” zal uitspreken. De organisatie vertelt:

‘Het geheel wordt een samenspel van gemengde kleuren, waarin paars, geel en wit de boventoon voeren. De overbekende bolbloemen vormen traditiegetrouw de basis van het gehele arrangement, met de snijbloemen op kleurrijke wijze erin verwerkt. Dit jaar zal de gerbera de hoofdbloem zijn. Telersvereniging Summit Gerbera schenkt maar liefst 3.500 grootbloemige en mini gerbera’s in diverse kleuren. Meijer Roses uit Pijnacker stelt deze editie 1.200 witte en paars/roze Avalanche rozen ter beschikking. Evanthia en FlowerXL brengen 1.000 robuuste stelen matthiola StoX in vier kleuren mee en Telersvereniging Zentoo heeft een inbreng van 600 stelen enkelbloemige chrysanten. Vreeken Bouvardia en Peelen Anthuriums bieden prachtige snijvariëteiten aan. Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout is vaste sponsor met rijkbloeiende delphiniums in drie kleuren. Tak Global voegt, in samenwerking met Coloríginz / OZ Import, forsythia en een breed assortiment snijgroen toe.

Ook vanuit de bloembollenstreek is er dit jaar weer een grootschalige inbreng met meer dan 21.000 bolbloemen. UNEX Inc. uit Voorhout sponsort alle tulpenbollen. Roma Nova en kwekerij Van Der Slot Lisse faciliteren de opkweek tot aan de bloei. Vorig jaar ontving het echtpaar Oskam – eigenaren van de firma W. Oskam & Zn. BV uit Voorhout, welke jaarlijks hun narcissen Tête-à-Tête aan het bloemproject levert – een pauselijke onderscheiding voor hun voortdurende bijdrage. Ook dit jaar zullen zij de bloembollen in bakken opkweken, die de trappen van het Sint-Pietersplein over een lengte van 465 meter zullen sieren.’

Op televisie

Op Eerste Paasdag, zondag 31 maart 2024, zal de volledige Hoogmis van Pasen vanuit Rome worden uitgezonden door KRO-NCRV, vanaf 09:50 uur op NPO 2 – met aansluitend, om 12:00 uur, de traditionele zegen “Urbi et Orbi” (“aan de Stad en aan de Wereld”) van de Paus. KRO-NCRV zendt verder een reportage uit tussen de Hoogmis en het “Urbi et Orbi” (11:00 – 12:00), over de voorbereidingsperiode in Nederland tot aan het realiseren van de bloemenpracht op het Sint-Pietersplein.

Foto boven: de gerbera heeft dit jaar de hoofdrol. Foto midden: mgr. Van den Hende zegent de bloemen in 2023. Foto onder: Avalanche roos.

Bron: www.rkkerk.nl

Andere berichten

Ga naar de inhoud