Ieder jaar vieren de franciscanen hun aanwezigheid in het Heilig Land als beheerders, namens de Rooms-Katholieke Kerk, van de christelijke heiligdommen aldaar; 15 juli is de datum waarop in het jaar 1149 de herbouwde Heilig Grafkerk werd ingewijd.
Al meer dan achthonderd jaren beheren franciscanen, namens de Rooms-Katholieke Kerk, de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Zoals elk jaar vierden zij op 15 juli jongstleden hun zorg voor de christelijke heiligdommen in het Heilig land met een plechtige mis op de verjaardag van de inwijding van de basiliek. Die inwijding gebeurde op 15 juli 1149 na een aantal verbouwingen en uitbreidingen van de kerk, na de verovering van Jeruzalem door de Kruisvaarders in 1099. De eerste kerk op die plek dateert uit 335. Volgens de overlevering zou de basiliek gebouwd zijn op de plaats waar Christus is gekruisigd, begraven en verrezen.
In zijn preek stond broeder Francesco Patton, custos van het Heilig Land, stil bij het belang van de plaats voor christelijke gelovigen. “Waarom zoveel belang hechten aan een fysieke plek? Deze plaats is de getuige van de werkelijke dood van Jezus van Nazareth en van zijn verrijzenis, en zo ligt zij aan de oorsprong van ons geloof en onze hoop. … De plaats waar we ons bevinden en de teksten die we hebben gelezen, vertellen ons dat Jezus echt is gestorven en echt is opgestaan.” Zoals de de engelen de opstanding van Jezus aan de vrouwen aankondigden, zo blijft de Heilig Grafkerk ons deze boodschap aanbieden als een solide fundament voor ons geloof en onze hoop. Aldus broeder Patton.
Bron: custodia.org