Mooie waardering voor Sant Egidio!

12 februari 2023

Sant Egidio Apeldoorn heeft dit weekend een geweldige waardering in de wacht gesleept. De gemeenschap die zich inzet voor mensen aan de rand van de samenleving, won de Inspiratieprijs van Kansfonds, Actioma, Huis van Dominicus en KRO-NCRV.

De prijs wordt uitgereikt aan mensen die zich vanuit diaconale overwegingen inzetten voor hun medemens. Sant Egidio vertaalt het geloof in praktische daden. Bidden en de handen uit de mouwen steken voor de medemens gaan hand in hand. Sant Egidio zet zich onder meer in voor dak- en thuislozen en mensen in armoede.

De gemeenschap heeft onder meer een eigen kledingbank en wekelijks gaan vrijwilligers op pad met een bakfiets om soep, brood, koffie en chocomel te brengen naar mensen die zo’n opsteker goed kunnen gebruiken. De organisatie van de prijs spreekt over een ‘veelbelovend initiatief’.

Kijk hier voor meer informatie en voor een filmpje over Sant Egidio.

 

En hier staat een verslag door diaken Ronald Dashorst:

‘Jullie zijn het zout der aarde en het licht der wereld’. (Mat. 5, 13-16)

Daarmee begon Erik Borgman zijn lezing op de Inspiratiedag in Hilversum op zaterdag 11 februari. Deze dag werd voor de vijfde keer georganiseerd door het Kansfonds, in samenwerking met KRO-NCRV, voor mensen die zich vanuit diaconale overwegingen inzetten voor hun medemens.

‘Jullie zijn het zout der aarde! We zijn het al, maar hoe?’, stelde Borgman. De ondertitel van zijn lezing was: ‘Gehoorzaam breken met bescheidenheid’. Het is ook niet de eerste de beste die zegt dat we dat zout en dat licht ook zijn, die woorden komen uit de mond van Jezus zelf.

In zijn lezing gaf Borgman op een inspirerende wijze weer hoe we deze woorden in onze wereld gestalte kunnen geven: contact maken met de periferie, elkaar als zusters en broeders zien, elkaar steunen, dit is de evangelische inzet voor de diaconie. Het zout der aarde is er om te prikkelen, om onrecht en armoede aan te klagen. Het licht van de wereld zijn, is het volle mens-zijn tonen, de mens als geschapen naar het beeld en gelijkenis van God, wij zijn kinderen van God en hebben daarom allemaal recht op waardigheid.

Op deze inspirerende dag heeft de Gemeenschap van Sant’Egidio Apeldoorn de Inspiratieprijs gewonnen.

Een maaltijd voor (zwerf)jongeren; een van de activiteiten waaraan Sant Egidio verbonden is.

‘Sant‘Egidio Apeldoorn in het bijzonder wordt met veel vrijwilligers aandacht gegeven aan vluchtelingen, dak- en thuislozen, ouderen, kinderen en de vrede. Voorbeelden zijn de generatietuin, de kledingbank, de boekenbank, het daklozenrestaurant ‘De Franciscustafel’ en het straatteam dat met de bakfiets de wijken inrijdt om soep, brood, koffie en chocomel te brengen naar mensen in de periferie. En niet te vergeten de activiteiten met ouderen in het woonzorgcentrum. Alles wat het KSD bijzonder maakt, komt terug in dit mooie project en is daarom de winnaar geworden van de Kans Inspiratieprijs 2023.’ Zo luidt het juryrapport.

We zijn dankbaar met een mooi en zwaar beeld van Christoffel en een cheque op de trein naar Apeldoorn gestapt. Dankbaar voor de erkenning van de liefdevolle inzet en de trouw van alle vrijwilligers die mee willen werken aan het menselijker en mooier maken van onze samenleving. Om zo het zout van de aarde en het licht van de wereld te zijn.

 

 

Andere berichten

Ga naar de inhoud