Laat je inspireren door de levenslange zoektocht van kloosterlingen naar een zinvol leven

6 juli 2023

De eerste aflevering van ‘De kloostercast’ was maandag 26 juni, een podcast in vijftien afleveringen met antwoorden op alledaagse levensvragen. De kloostercast is het audio-zusje van het succesvolle tv-programma Kloostergasten. In vijf minuten nemen verschillende kloosterlingen je mee in de wijsheden van hun traditie. Ze onderzoeken actuele thema’s als verlangen, armoede en mentale gezondheid en laten zien dat de eeuwenoude kloosterkennis verrassend relevant is. Drie weken lang is er iedere werkdag een nieuwe aflevering beschikbaar en te beluisteren via KRO-NCRV bij NPO Radio 5 en de bekende podcastapps.

De kloosterlingen
In de podcast horen we onder andere zuster Monica Raassen, Kanunnikes van het Heilig Graf. Zij leeft volgens de regel van Augustinus. Monica vertelt hoe je écht vrij kunt zijn en onderzoekt hoe je om kunt gaan met jaloezie. Ook maken we kennis met zuster Hettie Berflo, die als zuster karmeliet eerder te zien was in de aflevering van Kloostergasten met Viggo Waas. Hettie geeft onder meer antwoord op de vraag ‘wie is God?’ en ze put uit de wijsheid van Titus Brandsma wanneer ze vertelt over hoe je met ziekte en lijden om kunt gaan.

Samen met kloosterlingen – broeder Hans-Peter Bartels (franciscaan), broeder Gerard Mathijsen (benedictijner monnik) en retraitebegeleider Maria van Mierlo (zij leeft volgens de regel van Benedictus) – voeren zij de luisteraar mee in de serene en spirituele wereld van het klooster. Laat je ook inspireren door hun levenslange zoektocht naar een zinvol leven en vind rust in de hectiek van het moderne bestaan.

‘Veel mensen weten net als onze ‘Kloostergasten’ hun weg te vinden naar het klooster voor een retraite, voor bezinning of rust. Met De kloostercast brengen we het klooster naar (de) mensen toe. We willen de luisteraars kennis laten maken met de wijsheid uit de verschillende kloostertradities die Nederland rijk is. In 5 minuten geven we een inspirerende start van de dag.’ – Reinder van Dijk, hoofd Levensbeschouwing.


De kloostercast is vanaf maandag 26 juni iedere werkdag te beluisteren via KRO-NCRV bij NPO Radio 5 en Spotify.

Beluister nu de trailer

Andere berichten

Ga naar de inhoud