Heer, leer ons bidden #1

29 december 2022

In de podcast “Heer, leer ons bidden” nemen Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma je mee in de rijke gebedstraditie van de Katholieke Kerk. In aflevering 1 vertellen zij over de titel van deze nieuwe podcastserie. “Heer, leer ons bidden” is de vraag die de leerlingen aan Jezus stelden (Lucas 11). Wisten de leerlingen nog niet hoe ze moesten bidden? Hoe kun je leren bidden? En waarom zou je bidden? Word je een ander mens als je bidt? Daarover vertellen Samuel en Arjen in deze eerste aflevering.

Bidden kun je leren ook vooral door het te doen. Dus we vragen in deze podcast ook: Bidden, hoe doe jij dat? Daarover vertelt in deze eerste aflevering Antoni. Hij is misdienaar en geeft antwoord op de vragen: Hoe maak jij tijd in jouw leven om te bidden. Is dat lastig of makkelijk? Waarom is bidden voor jou belangrijk?

Samuel en Arjen geven praktische tips over bidden, zoals startdestilte.be online. En ze vertellen dat je bijvoorbeeld ook op je smartphone tijd en ruimte kunt maken voor je gebed. In deze eerste aflevering introduceren ze de gebedsmatrix die enkele malen terug zal keren in deze podcastserie. Wie graag op een evenwichtige manier wil groeien in zijn of haar gebedsleven, kan het beste proberen gebedsmomenten te zoeken uit elk van de vier kwadranten in de matrix. Hoeveel van het ene en hoeveel van het andere zal van de persoonlijke roeping, voorkeur en omstandigheden afhangen. Net als welke invulling er aan elk kwadrant gegeven kan worden. Download de gebedsmatrix.

Zuster Angela Holleboom is abdis van de clarissen in Megen. Haar leven en dat van haar medezusters bestaat uit gebed. In elke aflevering geeft zijn een gebedstip. Haar tip 1 van 7 komt erop neer: bidden kan altijd en overal, waar en wanneer ook.

Luister #1 van de podcast “Heer, leer ons bidden”.

Samuel Goyvaerts is docent liturgie en sacramenten aan de Tilburg School of Catholic Theology. Arjen Bultsma is pastoor in Bolsward en vicaris van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Deze podcast is seizoen 2 van de podcast ‘Weg van de liturgie’. Seizoen 1 ging over het vieren van de eucharistie. Je vindt ook die podcast nog via katholiekleven.nl en in je favoriete podcast-app.

Deze podcast is een initiatief van het Centrum voor Parochiespiritualiteit en Katholiekleven.nl. (Illustratie: Lidy de Koning)

Wil je podcast beluisteren ga naar: Katholiekleven

Andere berichten

Ga naar de inhoud