“Godvergeten”: Oproep van bisschoppen en hogere oversten

10 november 2023

De Belgische documentairereeks “Godvergeten”, waarin mensen die als kind werden misbruikt door een katholieke priester hun verhaal vertellen, is vanaf 12 november ook in Nederland te bekijken via NPO Start. Op die dag besteedt het programma Kruispunt van KRO-NCRV er aandacht aan in een uitzending.

Wanneer u te maken heeft of heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag binnen de Rooms-Katholieke Kerk en u wilt daar naar aanleiding van de uitzending met iemand over praten, neem dan contact op met het R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag.

De documentaire reeks “Godvergeten” werd in september uitgezonden op de Belgische televisie. In een reactie zeiden de Nederlandse bisschoppen en hogere oversten: “De uitzending van de VRT over seksueel misbruik in de Katholieke Kerk in België heeft ook onder slachtoffers van seksueel misbruik door medewerkers van de Katholieke Kerk in Nederland heftige reacties opgeroepen. Wij vinden dit heel begrijpelijk. Seksueel misbruik slaat immers diepe wonden en laat psychische trauma’s na waarmee mensen hun hele leven kunnen worstelen.”

De bisschoppen en hogere oversten benadrukken dat klachten van seksueel misbruik kunnen worden ingediend bij het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag. Overigens bestaat er ook een afspraak waardoor een klacht van seksueel misbruik tegen een overledene of van verjaard seksueel misbruik in schrijnende gevallen nog steeds in behandeling kan worden genomen. “Op deze wijze willen wij slachtoffers van seksueel misbruik erkenning, genoegdoening en hulpverlening aanbieden. Wij beseffen dat we het leed door het seksueel misbruik daardoor niet ongedaan kunnen maken. Wel hebben wij in de loop der jaren ondervonden dat erkenning van het misbruik voor slachtoffers het belangrijkste is”, aldus de bisschoppen en hogere oversten.

Lees ook:

Andere berichten

Ga naar de inhoud