Boodschap paus Franciscus voor Werelddag Grootouders en Ouderen, 28 juli

30 juni 2024

 

‘God verlaat zijn kinderen niet, nooit. Ook niet, wanneer de leeftijd vordert en de krachten afnemen, wanneer de haren wit worden en de maatschappelijke rol kleiner wordt, wanneer het leven minder productief en nutteloos dreigt te worden.’ Met deze woorden begint paus Franciscus zijn boodschap voor de Werelddag van de Grootouders en Ouderen 2024.

Deze dag wordt in de Rooms-Katholieke Kerk gevierd op zondag 28 juli, in 2024 voor de vierde keer. Paus Franciscus onderstreept in zijn boodschap voor deze dag de ‘nabijheid van God in elk seizoen van het leven’. Tegelijk signaleert de paus dat veel ouderen eenzaam zijn en daaronder lijden.

Ruth kiest anders

Hij schetst verschillende oorzaken van deze eenzaamheid en ziet ook dat ouderen vaak niet anders kunnen dan erin te berusten. Paus Franciscus neemt vervolgens het Bijbelboek Ruth erbij om te laten zien dat het ook anders kan. De weduwe Noömi gaat met twee schoondochters op weg naar het land van haar geboorte. Onderweg biedt ze beiden de gelegenheid om terug te gaan naar hun eigen familie, maar Ruth kiest anders. Zij zegt tegen haar schoonmoeder:  “Dring er niet langer op aan dat ik u verlaat” (Ruth 1, 16).

Paus Franciscus prijst dit in Ruth: ‘Zij voelt dat die oude vrouw haar nodig heeft en blijft moedig aan haar zijde in hetgeen een nieuwe reis zal zijn voor beiden. Ruth leert ons allen – die gewend zijn aan het idee dat eenzaamheid een onvermijdbaar lot is – dat het mogelijk is op de smeekbede “verlaat mij niet!” te antwoorden met “ik zal je niet verlaten”.’

Geen toeval

De paus noemt het ‘geen toeval dat Ruth – zij die de oude Noömi nabij blijft – een voorouder is van de Messias (vgl. Mat. 1, 15), van Jezus, de Immanuel, Hij die is de “God met ons”, Hij die Gods nabijheid en de tegenwoordigheid van God brengt aan alle mensen in alle omstandigheden, van alle leeftijden.’

Lees de complete boodschap van paus Franciscus hier.

Kijk hier voor verdere inspiratie, een gebed en meer. (Engels)

 

Foto via Pixabay.

 

 

Andere berichten

Ga naar de inhoud