Boodschap paus aan jongeren

20 december 2023

Paus Franciscus roept jongeren op een baken van hoop zijn. Hij spoort hen aan “om voor een levensstijl te kiezen die gebaseerd is op de hoop.” Dit is te lezen in de boodschap van de paus voor de Wereldjongerendag op 26 november (Hoogfeest van Christus Koning).

In zijn boodschap “Laat de hoop u blij maken” (vgl. Romeinen 12, 12) adviseert paus Franciscus jongeren op om elke dag een woord van hoop te delen op de sociale media. We kunnen enkel gelukkig worden door de genade die God ons geeft met anderen te delen. “Laat me een voorbeeld geven. Op sociale media lijkt het altijd makkelijker om negatieve berichten te delen dan berichten die hoop geven. Dus mijn concrete suggestie is dit: probeer elke dag een woord van hoop met anderen te delen”, zegt de paus.

“Soms, als je ’s avonds uitgaat met je vrienden, neem je je smartphone mee en gebruik je die als zaklamp. Bij grote concerten bewegen duizenden van jullie deze moderne lichtjes op het ritme van de muziek; het is een indrukwekkend gezicht. ’s Nachts laat het licht ons de dingen op een nieuwe manier zien en zelfs in de duisternis straalt een bepaalde schoonheid. Zo is het ook met het licht van de hoop dat Christus is. Door Jezus, door zijn verrijzenis, wordt ons leven verlicht. Met Hem zien we alles in een nieuw licht.”

In de inleiding op de boodschap blikt paus Franciscus terug op de Wereldjongerendagen in Lissabon. Hij noemt deze dagen een ‘explosie’ van licht en vreugde. Op het einde van deze dag kondigde hij het vervolg aan van de intercontinentale pelgrimstocht. In 2027 trekken de jongeren naar Seoul in Korea. Maar daarvoor, in 2025, nodigt paus Franciscus de jongeren uit voor het Heilig Jaar, waar zij ook “pelgrims van hoop” zullen zijn. Ook jongeren in Nederland zijn daarvoor uitgenodigd.

“Pelgrims van hoop” is het motto voor het Heilig Jaar 2025. De paus vertaalt dit in zijn boodschap voor de Wereldjongerendagen naar de jongeren. Samen met hen wil hij het pad van hoop bewandelen. In de aanloop naar het Heilig Jaar worden daarbij nu de woorden van Paulus overwogen: Laat de hoop u blij maken.

“We leven in een tijd waarin hoop voor veel mensen afwezig lijkt.”

De vreugde van de hoop waarover Paulus spreekt, is de vrucht van het paasmysterie van Christus. Ze is het gevolg van een ontmoeting met de Heer. Lees hier verder: Katholiekleven

Bron: www.katholiekleven.nl

Andere berichten

Ga naar de inhoud