Bisdombedevaart langs Franse kathedralen en kloosters

9 maart 2024

Het Aartsbisdom Utrecht organiseert samen met Huis voor de Pelgrim van 8 t/m 14 september 2024 een zevendaagse rondreis langs kathedralen en kloosters in Noord-Frankrijk. De inschrijving voor deze bedevaart is sinds kort geopend. Elke dag vieren de deelnemers de Eucharistie, er is ook ruimte voor vrije tijd. Mgr. Woorts en vicaris Cornelissen verzorgen de begeleiding.

Dag 1: Reims
De gotische Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal van Reims is gebouwd in de 13de eeuw. Eeuwenlang werden hier de koningen van Frankrijk gekroond. Vooral het beeld van de ‘Engel met de glimlach’ is beroemd. Er is er ook nog veel glas-in-lood uit de 13de eeuw in deze kerk, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Dag 2: Vézelay en Nevers
Vézelay is bekend als bedevaartsoord en om zijn abdijkerk, de basiliek Sainte-Marie-Madeleine uit de 11de eeuw (UNESCO erfgoed). Vézelay is gebouwd tegen een heuvel, waarop de abdijkerk staat.

Dag 3: Nevers en Bourges
In Nevers staat het klooster waar Bernadette Soubirous, aan wie Maria in Lourdes verscheen, van 1866 tot 1879 woonde. In dit klooster Saint-Gildard ligt Bernadette opgebaard in een glazen reliekschrijn. De gotische kathedraal van Bourges staat ook op de erfgoedlijst van UNESCO en werd gebouwd tussen 1195 en 1255.

Dag 4: Tours
De Basiliek van St. Martin in de Middeleeuwse stad Tours is een basiliek gewijd aan Sint Maarten van Tours, over wiens graf deze kerk werd gebouwd. Sint Maarten is ook beschermheilige van de stad Utrecht.

Dag 5: Chartres
De vroeg-gotische kathedraal Notre-Dame de Chartres (zie foto) staat op een heuvel met uitzicht over de stad. De kathedraal werd gebouwd tussen 1194 en 1220 en is beroemd vanwege de gebrandschilderde ramen. Met name hun diepblauwe kleur – het ‘Chartres blauw’ – is beroemd. In de kerkvloer is in 1205 in marmer een labyrint ingelegd.

Dag 6: LisieuxLisieux is na Lourdes het grootste bedevaartsoord van Frankrijk. Pelgrims reizen erheen vanwege Theresia van Lisieux (1873-1897), kloosterzuster in de Orde van de ongeschoeide Karmelietessen te Lisieux. Aan de rand van de stad staat een aan Theresia gewijde basiliek (zie foto boven), die tussen 1929 en 1937 werd gebouwd en qua bouwstijl is geïnspireerd door de Sacré-Coeur in Parijs.

Dag 7: Amiens
Op de terugweg naar Nederland staat de kathedraal van Amiens op het programma. Deze Notre-Dame kathedraal (UNESCO erfgoed) is de grootste gotische kathedraal van Europa. De bouw startte in 1220, in 1269 werd de kathedraal voltooid.

Prijzen:
€ 1275 p.p., € 275 eenpersoonskamertoeslag. De reissom is inclusief vervoer per touringcar met ervaren chauffeur, zes overnachtingen in prettige verblijven op basis van halfpension, lunches op dag 1 t/m 7 met uitzondering van dag 4 in Tours, excursies en entrees volgens het programma, uitgebreide reisbescheiden.

Neem voor meer informatie contact op met de Diocesane Werkgroep Bedevaarten, e-mail: ceremoniarius@aartsbisdom.nl

Inschrijven voor deze bedevaart kan op de website van het Huis voor de Pelgrim.

   

Andere berichten

Ga naar de inhoud