girl in pink dress holding her head

Podcast met mgr. Woorts over de vraag: ‘Wat betekent Maria voor jou?’

15 juli 2024, 13:21 uur

Deze zomer vinden de Wereldjongerendagen (WJD) plaats in Lissabon met als thema: Maria stond op en ging met spoed (Lucas 1, 39). In de aanloop naar de WJD gaat katholiekleven.nl in een serie podcasts in gesprek met een aantal bijzondere gasten over de vraag: ‘Wat betekent Maria voor jou?’ In de derde podcast is mgr. Woorts te gast. Hij is hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht en bisschop-referent voor de bedevaarten.

Wanneer bidt mgr. Woorts tot Maria? Wat is zijn mooiste Marialied, Mariafeest, mooiste Maria bedevaartplaats? Hij vertelt ook over Maria in de bijbel: “Zij staat bij het kruis van Jezus. En daar, vlak voor zijn sterven, geeft Jezus Maria als moeder aan de leerling die hij liefheeft. We weten dat die leerling Johannes was. Maar in het Johannes evangelie staat er niet de naam van die leerling bij. We mogen dat zien als: wij zijn allemaal door de Heer geroepen, gekozen om zijn geliefde leerling te zijn. Jezus geeft dus Maria aan ons allemaal als moeder. En dan staat er in het evangelie volgens Johannes: vanaf dat moment nam de leerling haar bij zich in huis. Dat gaat dieper dan dat Maria op dat moment bij Johannes introk of dat hij zich over haar ontfermde. Nee, wij mogen haar opnemen in het huis van ons geloofsleven, in het huis van ons gebed. Daar heeft zij een plaats. Daar mag zij wonen. We mogen haar daar verwelkomen.”

‘Met Maria ons leven aan God toevertrouwen’

Hoe mooi is het dat de WJD dit jaar een Mariathema hebben? Mgr. Woorts: “Ik merk bij mezelf en bij vele mensen, waaronder ook jongeren, dat Maria ons heel veel kan zeggen. Op de eerste plaats vanwege haar gelovig vertrouwen. Maria heeft heel veel dingen in haar leven meegemaakt, die ze niet begreep en die op haar weg kwamen. Maar ze bleef vertrouwen op God. Ze vertrouwde zich aan Hem toe. We kunnen onzeker zijn en eenzaam: Wie ben ik? Wat is mijn plek in de wereld? Wat is mijn plek In het leven? In de Kerk? Noem maar op. Maria kan helpen om rust te krijgen en vertrouwen.”

“Ik herinner mij een oude mevrouw die ik toen ik jong was ontmoette bij de grot in Lourdes. Die mevrouw had veel meegemaakt. Ze wees mij naar het beeld van Maria in de grot en zei toen heel nadrukkelijk: haar hoef ik niets uit te leggen, zij begrijpt mij. En dat heeft mij doen verstaan wat Maria voor mensen betekent. Zij begrijpt mij. Ik hoop dat Maria door deze WJD dichterbij komt voor de jongeren, en dat we met haar ons leven aan God kunnen toevertrouwen, met alle vragen en worstelingen die er kunnen zijn.”

Luister deze podcast op katholiekleven.nl.

 

Ga naar de inhoud