Het Nederlands Gregoriaans Festival, ‘s-Hertogenbosch, 8 t/m 11 juni 2023

8 juli 2023, 09:00 uur

Het Nederlands Gregoriaans Festival voelt zich sterk verbonden met de stad Den Bosch, omdat de gregoriaanse traditie overal terug te vinden is in haar geschiedenis: er klinkt sinds vele eeuwen gregoriaans in de prachtige Sint Jan, er is een grote rijkdom aan handschriften met gregoriaans en op het gregoriaans gebaseerde composities in het Zwanenbroedershuis, en de stad heeft een aantal muziekgezelschappen met specialisatie in dit muzikale erfgoed. En vooral: met de combinatie van historische sfeer en stedelijke levendigheid heeft de organisatie de kans om midden in vandaag te staan – om als festival te onderzoeken hoe het gregoriaans kan bijdragen aan de moderne samenleving.

Het gregoriaans is levend erfgoed – het moet uitgevoerd worden om beleefd te worden – en staat aan de basis van de Westerse muziekcultuur, die in Den Bosch zo sterk tot uiting komt. In ons festival onderzoeken we oude uitvoeringspraktijken en koppelen die aan ontwikkelingen in de moderne cultuur. We verbinden uitvoering aan wetenschappelijk onderzoek en nieuwe kunstzinnige interpretaties, en betrekken daar zoveel mogelijk mensen bij. Als gezongen, eenstemmige muziek biedt gregoriaans veel potentieel tot samenwerking: participatie en educatie vormen een belangrijk deel van ons programma.

In 2021 presenteerden we ons aan het Bossche publiek met de Bossche Dag van het Gregoriaans. We werkten nauw samen met organisaties uit de stad zelf (Sint Jan, Schola Cantorum ’s-Hertogenbosch, Cappella Pratensis, het Zwanenbroedershuis, San Damiano, Huis73).

De edities van 2022 en 2023 richten zich meer op een landelijk en internationaal publiek, waarbij de bevolking van de stad net als in 2021 zal worden meegenomen in de programmering.

Bekijk alle activiteiten van het NGF

Ga naar de inhoud