Heilige Titus Brandsma krijgt gedenkdag

27 juli 2023, 09:00 uur

Pater-karmeliet Titus Brandsma, die vorig jaar door paus Franciscus heilig is verklaard, krijgt een eigen jaarlijkse gedenkdag. Die valt dit jaar op donderdag 27 juli, een dag na de sterfdag van de heilige.

Brandsma (1881-1942) werd geboren in Ugoklooster bij Bolsward en heeft op verschillende plekken in de provincie zijn sporen achtergelaten. Er is een Titus-fietsroute tussen Dokkum, Leeuwarden, Bolsward en Schiermonnikoog. Rondom de plaatsen waar Brandsma een rol speelde is een pelgrimspad uitgezet voor wandelaars.

De pater zette zich in 1926 in voor Bonifatiusbedevaarten naar Dokkum. Missionaris Bonifatius werd in 754 bij Dokkum door de Friezen vermoord. Op initiatief van Brandsma verscheen in Dokkum een Bonifatiuskapel en een processiepark met kruiswegstaties als nationaal bedevaartoord. Bij de kapel begint volgende week donderdag de herdenking.

Tv-presentator Leo Feijen houdt tijdens de herdenking een nieuw brievenboek van Titus Brandsma ten doop. Het boek bevat de brieven die de heilige vanuit Duitse gevangenissen en concentratiekampen schreef nadat hij in de Tweede Wereldoorlog was opgepakt. Brandsma stierf in 1942 aan de ontberingen in Dachau.

In de middag gaat de herdenking verder in Museum De Tijd in Bolsward. Hier is ‘s avonds ook een viering in de Franciscusbasiliek.

De Titus Brandsma Gedenkdag is een initiatief van Museum De Tiid (onderdeel van Cultuur Historisch Centrum De Tiid) in Bolsward, de Bonifatiuskapel in Dokkum in samenwerking met de Heilige Titus Brandsmaparochie in Bolsward.

Titus Brandsma is vorig jaar op 15 mei heilig verklaard door paus Franciscus.

Bron: Leeuwarder courant  lc.nl

Ga naar de inhoud