a man sits on a rock staring across a lake at dusk

God vinden in alle dingen – ignatiaanse stiltedagen

18 september 2023, 16:00 uur

gnatiaanse stiltedagen in de Oude Abdij Drongen, van 18 tot 22 september. Ontdekken hoe leven en bidden bij elkaar horen.

Als je bidt doe je dit vanuit je leven: vreugde en verdriet, vragen en twijfels, verwachtingen en verlangens. Diepere levensvragen worden hierbij aangeraakt. Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Wat vraagt de Liefde van mij? Deze retraite kan je dichter bij jezelf en zo bij God brengen. Zo kun je groeien in een overtuiging van Ignatius van Loyola namelijk dat je God kan vinden in alle dingen. En zo wordt je leven na de retraite ongetwijfeld ook door die overtuiging geïnspireerd.

De combinatie van stilte, gebed en persoonlijk gesprek is heel verdiepend. De vele bijbelsuggesties die ik mee kreeg, hebben me voor lange tijd voeding gegevenConny (deelnemer mei 2022)

Op pad met een begeleider

Tijdens deze stiltedagen ga je op weg met de ingrediënten van de Geestelijke Oefeningen: mediteren met Bijbelteksten, een volledig verblijf in de stilte, dagelijks een gesprek met een begeleider. Je begeleider luistert, bemoedigt en geeft nieuwe stof mee voor je gebed. Hij of zij heeft oog voor het gesprek tussen God en jou en helpt je via verdiepende vragen of aanwijzingen. 

Deze ignatiaanse retraite doe je samen met anderen. Er zijn geen gezamenlijke inleidingen. Viermaal per dag komt de groep samen: een korte ochtend- en avonddienst, een eucharistieviering, een uur stil gebed. Maaltijden verlopen in stilte. Het belangrijkste is je persoonlijk stil gebed.

Voor wie?

  • Je wilt kennismaken met Geestelijke Oefeningen of deze manier van stiltebeleving en bidden met Bijbelteksten
  • Je zoekt een individuele retraite in een bezinningscentrum: een retraite waarbij de begeleider vertrekt van waar jij staat, wat jouw verhaal is, om je vervolgens verder in contact met jezelf en God te brengen
  • Je wil proeven van stiltedagen met daarbij de steun van een tochtgenoot-begeleider en van de aanwezigheid van andere deelnemers
  • Je verlangt naar herbronningsdagen in een kader van stilte en gebed

Praktisch

Data:
Maandag 18 (18 u. – avondmaal; aankomen vanaf 16 u.) tot vrijdag 22 september 2023 (9.30 u. – na ontbijt)

voor meer informatie: God vinden in alle dingen – ignatiaanse stiltedagen – Jezuieten

Ga naar de inhoud