In de aanloop naar Allerheiligen (1 november) geeft Elise Bangma-Mertens (medewerker Huwelijk en Gezin van het Aartsbisdom Utrecht) in een nieuw artikel rondom het liturgisch leven thuis enkele tips om met kinderen dit Hoogfeest – “het grootste familiefeest” – praktisch te vieren, bijvoorbeeld door gezamenlijk hun naamheiligen op te zoeken.
Vorige week tijdens het eten vroeg één van mijn kinderen: “Waarom vragen we eigenlijk dingen aan de heiligen? We kunnen het toch meteen aan God vragen?”
Ik vond dat een heel goede vraag voor een jongetje van bijna acht. Mijn man legde uit dat we zeker dingen rechtstreeks aan God kunnen vragen en dat we dat ook moeten doen. Maar de heiligen, zo zei hij, zijn heel dichtbij God in de hemel. Als we dingen specifiek aan hen vragen, zullen zij het voor ons weer aan God vragen. Zo vragen we het dus eigenlijk dubbel aan God.
We vertelden er meteen bij dat we niet per se alles krijgen wat we vragen, ook niet als we de voorspraak van heiligen vragen. Maar we krijgen wel altijd dat wat het beste is voor ons, al snappen we zelf misschien niet waarom.
Familiefeest
De vraag van mijn zoon zette mij verder aan het denken. Op 1 november vieren we het Hoogfeest van Allerheiligen. Met Allerheiligen vereren we alle heiligen, bekend of onbekend. We zouden hierdoor kunnen zeggen dat Allerheiligen het grote familiefeest is van de katholieke Kerk. Maar wat zijn heiligen nu precies en hoe weten we dat sommige mensen heilig zijn?
Volgens www.vier.nu (een website van de Nederlandse Bisschoppenconferentie) zijn heiligen “mensen die door hun geloof een bijzondere plaats innemen bij God.” Het woord ‘heilig’ wordt op de eerste plaats gebruikt als benaming voor God. De mens echter moet en kan ook geheiligd worden. Dat kunnen we niet zelf, maar alleen met de hulp, met de genade van God. Het is wel aan ons om met die genade mee te werken. Heiligen zijn vaak een voorbeeld voor ons door hun manier van leven, het zijn mensen in wie men de aanwezigheid van God kon vermoeden of zelfs duidelijk kon zien. De bekende heiligen zijn zij die dit voorbeeld lieten zien door een bijzondere en openbare getuigenis. Maar de meeste mensen zullen onbekende heiligen worden, mensen die in het gewone dagelijks leven proberen te leven zoals God dat wil. Allerheiligen is een feest waar je je dus kunt laten inspireren door mensen die Jezus op een opmerkelijke manier hebben gevolgd, maar dit feest biedt ook kansen om na te denken over de manier waarop je zelf katholiek bent en je geloof uitdraagt.
Leren van je fouten
Ik vond een mooi citaat van de heilige Jozefmaria Escrivà. Hij wordt wel de ‘heilige van het gewone’ genoemd. Hij zegt: “We moeten niet vergeten dat een heilige niet iemand is die nooit valt, maar iemand die steeds weer opstaat, nederig en met een heilige koppigheid.”
Dit is voor ons heel belangrijk om te beseffen en om aan onze kinderen te leren. En hoe leren kinderen het beste? Door ons voorbeeld. Wij moeten laten zien dat we opstaan als we fouten maken, als we gevallen zijn of als we het even niet meer zien zitten. Het steeds weer opnieuw opstaan maakt ons sterk, zowel in het geloof als persoonlijk, in ons karakter. Het gaat er dus niet om dat je perfect bent en dat je alles goed doet, maar dat je durft te leren van je fouten en dat je het steeds weer opnieuw probeert.
Naamheilige
Hoe kunnen we dit jaar dan Allerheiligen praktisch vieren in het gezin? Begin met het vertellen over dit feest en leg uit dat dit het grootste familiefeest is dat we kunnen vieren. Misschien kun je samen met je kind iets opzoeken over zijn of haar naamheilige. Of misschien hebben jullie als gezin wel een heilige die jullie bijzonder vinden. In andere landen bestaat de traditie om je als een heilige te verkleden en zo naar de H. Mis te gaan die dag. Deze traditie bestaat ook in sommige parochies in Nederland. Zo ben je echt praktisch bezig en kun je tegelijkertijd met de kinderen kijken naar het leven van de heiligen. Als gezin kun je ook een beschermheilige kiezen voor dit komende jaar. Dan kun je als gezin extra aandacht besteden aan die heilige en hem/haar beter leren kennen.
Laten we niet bang zijn voor de heiligen, maar ze betrekken in ons leven. Ze willen ons graag helpen.
Alle heiligen van God, bid voor ons!