Luisteren naar de schreeuw van de armen en de aarde

4 oktober 2024

De kapucijnen hebben hun generaal-kapittel afgesloten. Aan het einde gaven de religieuzen de boodschap: “We willen een teken van eenheid en vrede worden.”

Kapucijnen van over de hele wereld komen elke zes jaar samen voor een Generaal-Kapittel. Dit jaar vond de 86e bijeenkomst van de wereldorde plaats in Rome van 25 augustus tot 14 september. De meer dan 200 broeders, waaronder br. Helmut Rakowski en br. Christophorus Goedereis, bespraken de toekomst van de franciscaanse orde en er werd een nieuwe minister-generaal gekozen.

“De focus van de bijeenkomst van dit jaar was de vraag welke rol wij kapucijnen willen spelen in de wereld,” zegt br. Helmut Rakowski, provinciaal-overste van de kapucijnen in Duitsland. “Het numerieke zwaartepunt van de orde verschuift steeds meer naar het zuiden van de wereld. En hoewel het kapucijnse leven in India of Congo natuurlijk anders is dan dat in Italië of Duitsland, willen we in dezelfde richting kijken en als franciscaanse religieuzen wereldwijd een gemeenschappelijk charisma beleven.”

“Overal horen we de schreeuw van de armen en de schreeuw van de aarde,” staat in het slotdocument van het generaal-kapittel. Dit daagt de kapucijnen uit om hun werk in de verschillende crisis- en oorlogsgebieden broederlijk, profetisch en missionair voort te zetten en te versterken: “De inzet voor gerechtigheid, vrede en de integriteit van de schepping is een onderscheidend kenmerk van de kapucijnenorde”, zegt br. Christophorus, Delegaat van de kapucijnen in België en Nederland.

Een ander belangrijk thema voor de Franciscaanse orde is de samenwerking tussen broeders uit alle delen van de wereld en de sociale pluraliteit waarin de religieuzen leven. “De universaliteit van het evangelie en de interculturaliteit van ons charisma als kapucijnen zijn een geschenk,” zegt broeder Helmut. Volgens de slotboodschap van het kapittel betekent deze gave “getuigen zijn van een grensoverschrijdende broederschap”. De provinciaal van de vierlandenprovincie zei dat de orde dus duidelijk gekant is tegen elke vorm van xenofobie en nationalisme.

Bron: www.kapucijnen.com

Andere berichten

Ga naar de inhoud