Wat er gebeurt als je zomaar anderhalf uur mag doorbrengen met paus Franciscus – Verslag van een persoonlijke ontmoeting (met video’s)

4 oktober 2024

Anderhalf uur mogen doorbrengen samen met de paus, hem persoonlijk een vraag mogen stellen en nog een antwoord krijgen ook, samen zingen en bidden. Het is mij, samen met 130 medebroeders, overkomen, gisteren in de vooravond in Brussel.

De paus heeft de gewoonte om bij elke buitenlandse reis de plaatselijke jezuïeten te ontmoeten. De ontmoeting vond plaats in het Collège Saint Michel, een van de twee Frantalige jezuïetencolleges van Brussel. 130 medebroeders uit België en Nederland waren er ruim van te voren samengekomen. Ook 40 veiligheidsmensen waren van de partij. Ik zag zelf hoe de ontmoetingsruimte een kwartier lang met snuffelhonden werd uitgekamd.

De paus was een half uur in vertraging. Geen nood, medebroeder kardinaal Michael Czerny sj, prefect van het dicasterie voor de bevordering van de gehele menselijke ontwikkeling, was ook in de zaal. Hij ging met de aanwezigen in gesprek en antwoordde op de meest diverse vragen.

Dat interview werd abrupt onderbroken toen het gevolg van de paus binnenkwam. Eens de paus goed en wel neerzat begon het gesprek. Anderhalf uur lang mochten we hem vragen stellen en antwoordde hij uitvoerig, in het Italiaans en soms in het Spaans. Zelf mocht ik hem ook een vraag stellen. Ik vroeg het volgende: Wijlen Pater Generaal Adolfo Nicolás, SJ, zei ooit dat hij ervan droomde om de Geestelijke Oefeningen aan atheïsten aan te bieden. In onze landen zijn atheïsme en onverschilligheid tegenover het christelijk geloof eerder regel dan uitzondering. Toch geloof ik dat het onze plicht is om de rijkdom van de ignatiaanse spiritualiteit aan al onze medemensen aan te bieden. Hoe ver mogen we gaan in inculturatie?   

Over het antwoord mag ik (nog) niets zeggen, ook al kan ik alvast verklappen dat het genereus was. Een gedetailleerd verslag van de vragen en de antwoorden zal over enkele weken gepubliceerd worden door het Vaticaan. Het geheel duurde anderhalf uur, een stuk langer dan oorspronkelijk gepland. Aan het einde kreeg de paus een mandje met Belgisch bier en chocolade, alsook strips over Belgische jezuïetenheiligen.

Hoeft het gezegd, iedereen was in de zevende hemel. Door de eenvoud en directheid van de 87-jarige paus. Maar ook, en vooral, door zijn broederlijkheid, hartelijkheid en nederigheid. Met zijn antwoorden en suggesties kan ik alvast verder.

Bron: nikolaassintobin.blogspot.com

Andere berichten

Ga naar de inhoud