Youthnet is voor velen een bekend fenomeen in Don Boscoland. Al jarenlang organiseren de verschillende partnerorganisaties uit heel Europa projecten voor jongeren. Dat kan gaan om uitwisselingen, trainingen en zomerkampen. Vanuit Nederland is salesiaan Biju Oledath actief voor Youthnet en hij stopt dan ook hart en ziel in de (internationale) activiteiten die worden georganiseerd vanuit Assel.
Dit is een artikel uit Don Bosco Magazine. Wil je dit magazine gratis thuis te ontvangen? Inschrijven kan via deze link.
“Ik begon met Don Bosco Youthnet in Rijswijk, waar ik 11 jaar lang projecten organiseerde in samenwerking met Don Bosco Rijswijk. Daar zag ik de positieve effecten die de internationale uitwisselingen hadden op zowel jongeren die deelnamen als op Don Bosco Rijswijk in het algemeen”, vertelt Biju enthousiast. “In eerste instantie lijkt een uitwisselingsproject alleen een leuke reis, maar voor jongeren is het een internationale ervaring met dito impact. Als je jongeren uit hun bekende omgeving haalt en in groepsverband naar een vrijwilligersproject in het buitenland stuurt, dan komen ze veranderd terug.”
Cultuurshock
Volgens Biju komt dat onder andere door het leren kennen van andere culturen en achtergronden. “Don Bosco Youthnet is een Europees netwerk van 18 Don Bosco-organisaties die met elkaar samenwerken om uitwisselingsprojecten te realiseren. Hieraan kunnen jongeren vanuit heel Europa deelnemen. Dat is wel even wat anders dan chillen bij Don Bosco met je vrienden uit je eigen wijk”, legt hij uit.
“Daarnaast leren jongeren beter als je hen uit hun bekende omgeving haalt. Ze komen letterlijk los van wat ze al kennen en staan daardoor meer open voor andere standpunten en perspectieven. Wat helpt, is dat ze ook in die internationale setting worden erkend en gewaardeerd om wie ze zijn, waardoor hun zelfvertrouwen aanzienlijk groeit. Slechts een week in het buitenland met Youthnet kan al dat effect hebben. Jongeren blijken gemotiveerder om hun school af te maken en aan hun toekomst te werken, omdat ze het belang ervan zijn gaan inzien en een beter besef hebben van hun plek in de wereld.”
Die nieuwe boost aan enthousiasme heeft ook direct effect op de Don Bosco-organisatie van deze jongeren. “We zien dat ze meteen willen toepassen wat ze geleerd hebben en de voor hun bekende Don Bosco-organisatie is daar de meest voor hand liggende plek voor”, gaat Biju verder. “Ze pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op en zijn meer geneigd een rolmodel te zijn voor de generatie onder hen.”
Kansenongelijkheid
De komende jaren wil Youthnet zich vooral richten op jongeren met minder kansen en het thema duurzaamheid nog beter op de kaart zetten. Dat werd onlangs ook besproken tijdens een meeting in Assel waar vertegenwoordigers van Youthnet uit heel Europa aanwezig waren. “Reizen klinkt misschien niet zo duurzaam, maar vanuit de Europese Unie (EU) wordt reizen met de trein sterk gepromoot en gesubsidieerd. Dat is heel interessant voor onze jongeren! Het geeft Youthnet de mogelijkheid om internationale projecten te organiseren en het is voor jongeren dé kans om goedkoop te reizen en zich te ontwikkelen.”
Vanuit de EU is er tevens veel aandacht voor het thema vrede. Projecten die gericht zijn op het bestrijden van kansenongelijkheid en het bevorderen van verdraagzaamheid, komen al snel in aanmerking voor subsidie. Het zijn thema´s waar Biju graag een bijdrage aan levert. “Het klinkt misschien wat vergezocht, maar als je op jonge leeftijd vrienden maakt in het buitenland en leert omgaan met andere culturen, dan is de kans klein dat je op latere leeftijd geweld tegen ze zou willen gebruiken. Bovendien zijn de Europese subsidies van Erasmus+ voor Youthnet een uitgelezen kans om kwetsbare jongeren dezelfde ontwikkelingskansen te bieden als hun leeftijdsgenoten!”