Vastendagboekje 2024

Vasten in de veertig dagen tijd: Vasten is een oeroude traditie. Maar meedoen met Vasten is stoer, hip en gezond!

Niet de hele dag op je telefoon om te ontdekken dat je zonder telefoon ook nog een leven hebt, bijvoorbeeld. Of niet snoepen op de doordeweekse dagen. Meer buitenspelen in plaats dan filmpjes kijken. Als je vast, dan neem je voor een tijdje afstand van alledaagse gewoontes om weer te ontdekken wat echt belangrijk is.

Maak je eigen Vastendagboekje en verzin voor jezelf wat jij 40 dagen gaat volhouden. Klik hier om de kleurplaat te downloaden. Of elke week een andere challenge? Hier vast wat ideeën.

Minder eten
In de vastentijd laat je alle tussendoortjes staan, snoep je niet en schep je ook niet nog eens een keertje op omdat het zo lekker is.

Minder drinken
Drink de hele vastenperiode alleen maar water of thee. Geen drankjes met suiker.

Eet geen vlees
Eet deze vastenperiode  geen vlees, vis op kip. Moeilijk? Eet dan op vrijdag geen vlees. Is een oeroude katholieke gewoonte, trouwens!

Telefoon break
Leg je telefoon weg!
Is dit alles net een stapje te ver? Beperk jezelf dan bijvoorbeeld tot een half uurtje social media per dag.

Elke dag bewegen
Ga lekker  wandelen, fietsen, mountainbiken, skaten. Maakt niet uit, bedenk wat!

Wanneer begin je?
Veertig dagen voor Pasen! Dit jaar vanaf woensdag 14 februari. Doe het alle dagen, maar op zondagen hoeft het even niet, die gelden niet als Vastendag. Met Pasen voel je je dan herboren. En dat is nou net de bedoeling!

Goed voor jou, goed voor de planeet
Wetenschappers hebben vastgesteld dat het super goed is om te vasten. Voor je gezondheid en voor de planeet. Vasten is in alle opzichten win-win.

Vastentrommetje
Jonge kinderen kunnen vasten met een vastentrommeltje. Elk snoepje of koekje dat je krijgt, eet je niet op, maar stop je in het trommeltje. Op zondag mag je er dan iets uit kiezen. Of uitdelen natuurlijk. Delen is altijd goed. Je kan zelf een leuk trommeltje maken. Klaar voor de uitdaging?

Ga naar de inhoud