Reliekschrijn H. Bernadette Soubirous van Lourdes 16-18 april in Deventer

4 april 2024

De heilige Bernadette Soubirous komt naar Nederland. Een schrijn met haar reliek (een stuk van het gebeente) komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en maakt een rondgang door alle zeven Nederlandse bisdommen. Van 16 t/m 20 april is de schrijn in het Aartsbisdom Utrecht: eerst in de Broederenkerk te Deventer en daarna in de St. Catharinakathedraal in Utrecht. Het programma voor deze dagen is nu bekend. 

Tijdens de rondgang door het Aartsbisdom Utrecht is er iedere dag een Eucharistieviering. Verder staan onder meer Lichtprocessies, Rozenkransgebed en een Taizéviering gepland. In Deventer is er verder de Weg van het Licht met speciaal kinderprogramma en wordt de film ‘Je m’appelle Bernadette’ vertoond. In Utrecht krijgen gelovigen tijdens de ‘Liturgie van het Water’ de mogelijkheid om Lourdeswater te ontvangen en een stukje rots aan te raken/ bezichtigen.

In de deze week verschenen editie van bisdomblad ‘Op Tocht’ staan de programma’s in Deventer en Utrecht schematisch weergegeven: klik hier voor het overzicht. De organisatie in Deventer heeft bovendien een speciale nieuwsbrief uitgegeven met daarin onder meer een oproep aan koorzangers, acolieten, misdienaars en andere ‘helpende handjes’ om zich aan te melden: klik hier (PDF – er is ook een versie voor gebruik op bijvoorbeeld sociale media: klik hier voor pagina 1 en klik hier voor pagina 2).

Landelijke website
Deze week ging ook de landelijke website ‘live’: klik hier. Hierop is informatie te vinden over de rondgang door alle Nederlandse bisdommen. De reliekschrijn komt vanuit Lourdes eerst naar het bisdom Roermond, daarna volgen de bisdommen Haarlem-Amsterdam, Rotterdam en Groningen-Leeuwarden. Dan is van 16 t/m 20 april het Aartsbisdom Utrecht aan de beurt, waarna de rondgang wordt afgesloten in de bisdommen Breda en Den Bosch. De site bevat verder informatie over Bernadette Soubirous, relieken en (bedevaarten naar) Lourdes. Ook zijn er enkele gebeden te vinden.

foto: (c) Ramon Mangold/Katholiekleven.nl

Andere berichten

Ga naar de inhoud