Maria-Lichtmis en Blasiuszegen

26 januari 2024

Maria-Lichtmis en het feest van de Heilige Blasius zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen omdat ze op twee achtereenvolgende dagen gevierd worden (2 en 3 februari), maar vooral omdat gewijde kaarsen op beide dagen een belangrijke rol spelen.

Met Maria-Lichtmis vieren we de ‘Opdracht van de Heer’ in de tempel. Op de 40e dag na zijn geboorte brengen Jozef en Maria de kleine Jezus voor de eerste keer naar de tempel in Jeruzalem. Vroeger was dit het einde van de Kersttijd. In de 10e eeuw ontstond de traditie om op deze feestdag de kaarsen te wijden die in de liturgie gebruikt worden en die gelovigen eventueel mee naar huis kunnen nemen voor bijzondere gelegenheden. Later werd aan het wijden van de kaarsen ook een kaarsenprocessie door kerk toegevoegd. Vandaar ook de naam ‘Lichtmis’.

Hoewel de naam zou doen vermoeden dat het om een Mariafeest gaat, klopt dit niet. Christus staat deze dag centraal. De officiële van ‘Maria-Lichtmis’ luidt niet voor niets ‘Opdracht van de Heer’.

H. Blasius

Een dag later eert de Kerk de heilige bisschop Blasius (3e/4e eeuw). Omdat hij een jongen redde van een verstikkingsdood, wordt hij speciaal aangeroepen tegen keelziektes. Tot op de dag van vandaag is het in veel parochies in Limburg gebruik om op of rond 3 februari de Blasiuszegen te geven. Dit gebeurt doorgaans met twee kaarsen, die met Maria-Lichtmis gezegend zijn.

Bron: www.bisdom-roermond.nl

Andere berichten

Ga naar de inhoud