‘In de voetsporen van Cusanus: De bursa cusana en het veelstemmig samenleven’

19 januari 2024

Symposium: 9 t/m 11 februari 2024

In 2024 organiseert het Titus Brandsma Instituut & partners dit meerdaagse symposium in Deventer.

Geboren als zoon van een wijnhandelaar en met interesse in een groot aantal wetenschapsgebieden, groeide Cusanus (1401-1464) uit tot een belangrijk Middeleeuws denker. Behalve theologie en filosofie zijn het met name de wiskunde, astronomie en taalwetenschap die hem interesseerden. Veelstemmigheid staat – net als in de muziek van die tijd – centraal in zijn denken.

Wat kunnen we leren van Cusanus?
Veelstemmigheid was destijds ook een belangrijk maatschappelijk thema. En dat is het vandaag de dag nog steeds. Hoe kunnen we het beste omgaan met de diversiteit in het maatschappelijke leven? En kunnen we wellicht inspiratie putten uit het gedachtengoed van de 15de eeuwse Cusanus?

In de voetsporen vanOver het symposium

Dit bijzondere meerdaagse symposium trapt af met een concert van het wereldberoemde ensemble Graindelavoix. Het Antwerpse Graindelavoix maakt onder leiding van Björn Schmelzer de wereld van de oude muziek onveilig met onorthodoxe zangtechnieken en afwijkende visies op oude meesterwerken en programmacombinaties. Wie ze weleens live heeft mogen aanschouwen weet: hier moet je bijzijn.

De nieuwe Nederlandse vertaling van Cusanus’ belangrijkste boek (De wetende onwetendheid, Eindhoven, Damon, 2023) door Gert den Hartogh is de aanleiding om dit evenement te origaniseren. Een veelstemmig symposium waarin verschillende religieuze en levensbeschouwelijke overtuigingen zich verenigingen. Door middel van lezingen, discussie, concert, theater, film, stadswandelingen, vieringen en een Cusanus café duiken we drie dagen in de wereld van Cusanus. Komt u ook?

Partners

Dit symposium is een initiatief van het Titus Brandsma Insituut (o.l.v. Inigo Bocken) en een samenwerkingsverband met:

• de Bergkerk
  • de Broederenkerk