Expositie ‘Als een pelgrim naar het Heilig Graf’

12 januari 2024

Zondag 14 en 21 januari is er een expositie in de Sint Martinus kerk Twello. Na de eucharistieviering is er mogelijkheid tot bezichtiging en tijdens open kerk van 14:00 tot 16:00 uur.

De reizende tentoonstelling over de geschiedenis van het Heilig Graf in Jeruzalem waar Jezus Christus na zijn kruisiging op Golgotha werd begraven in een groeve van de Calvarieberg laat het kernpunt van het christelijk geloof zien; de beleving van verwondering en mystiek dat het graf op Paasmorgen leeg werd aangetroffen door Maria Magdalena onder verschijning van de Engel ‘Hij is niet hier. Hij is verrezen’.

Op 13 panelen is bouwkundig goed te zien hoe deze plaats door de eeuwen heen is geborgd. Van een kleine kapel naar een basiliek tot een romaanse Heilig Grafkerk zoals die nu te bezoeken is. De panelen zijn ons ter beschikking gesteld door een Belgisch lid van de Ridderorde van het heilig graf van Jeruzalem, de heer J.P. d’Hanens en daarom zijn de toelichtende teksten, over de historie en het beheer, in karakteristiek Vlaams. De expositie is al op meerdere plaatsen te zien geweest en is daarmee toegankelijk gemaakt voor parochianen, dorps- en stadsgenoten en ook voor toeristen.

De aandacht werd versterkt door de 2 extra panelen die gemaakt zijn om onze projecten en activiteiten in het Heilig Land te presenteren. Dat belang is n.a.v. de actuele gespannen situatie indringender dan ooit. Hiermee kunt u tevens kennisnemen van de Ridderorde van het heilig graf van Jeruzalem, maar ook zien dat het een extern gerichte en actieve werkorde is. Veel bezoekers hebben zich in serene stilte of in druk gesprek met hun gezelschap of omstanders, kunnen verdiepen in de oorsprong van ons geloof, wat het betekent om christen te zijn en wat de kracht is van de Katholieke kerkgemeenschap.

In de kerk liggen ook informatiefolders.

Toelichting bij expositie Als een pelgrim naar het Heilig Land